U Slatini započeli radovi na izgradnji sustava odvodnje u okviru projekta aglomeracije Slatina

Komrad upoznavao građane sa velikim projektom aglomeracije Slatina
29. listopada 2021.
Obavijest za građane – procedura za priključenje na vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda u sklopu projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija Slatina”
17. ožujka 2022.
Komrad upoznavao građane sa velikim projektom aglomeracije Slatina
29. listopada 2021.
Obavijest za građane – procedura za priključenje na vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda u sklopu projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija Slatina”
17. ožujka 2022.

U Slatini započeli radovi na izgradnji sustava odvodnje u okviru projekta aglomeracije Slatina

Tvrtka Komrad d.o.o. Slatina danas je obilježila početak radova na projektu aglomeracije Slatina te tim povodom upriličila konferenciju za medije koja je održana u prostoru EPIcentra Sequoia Slatina, a potom i obilazak gradilišta.

Radovi vrijedni nešto više od 137,5 milijuna kuna predstavljaju najveći segment projekta aglomeracije Slatina koji podrazumijeva izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju vodno-komunalne infrastrukture u gradu Slatini i sedam prigradskih naselja (Lukavac, Sladojevci, Marko, Medinci, Novi Senkovac, Bakić i Kozice), a radovi su započeli izgradnjom sustava odvodnje, odnosno gravitacijskih kolektora s pripadajućim tlačnim cjevovodom na križanju pristupne ceste koja vodi prema budućem uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Grada Slatine i državne ceste DC34.

Na početku konferencije sve nazočne je u ime domaćina pozdravio direktor tvrtke Komrad d.o.o. za vodne djelatnosti Mato Miličić koji je izrazio zadovoljstvo ponovnim okupljanjem nakon tri mjeseca od svečanog potpisivanja Ugovora i to u prigodi početka radova.

– Uz podršku Grada Slatine kao partnera, odnosno uz pomoć Hrvatskih voda i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uspjeli smo započeti radove na izgradnji što nas jako veseli. U sljedeće dvije godine predstoji nam izgradnja svega što je projektirano i za što su osigurana sredstva te se nadam da će cijeli projekt biti završen u rokovima, odnosno do kraja 2023. godine, – istaknuo je direktor Komrada Mato Miličić te naglasio kako će svi dionici na projektu štititi projekt i nastojati da provedba bude odrađena bez grešaka.

Zadovoljstvo početkom radova potom je istaknuo direktor tvrtke Ersa Constructions Zakeriya Ersin Öktem, koji se tom prigodom posebno zahvalio na aktivnom sudjelovanju predstavnicima Hrvatskih voda i Grada Slatine te svima uključenima u upravljanje projektom jer bez svih njih se ovaj posao ne bi mogao obaviti.

– Mi smo samo jedna karika u lancu i ovaj projekt nam je izuzetno važan jer nam je ovo prvi projekt u Hrvatskoj, stoga smo u Slatinu dopremili kompletno novu opremu i zaista se želimo iskazati na ovom velikom poslu te na najbolji mogući način započeti svoju suradnju s Hrvatskom, – istaknuo je direktor Erse Zakeriya Ersin Öktem.

U nazočnosti predsjednika Gradskog vijeća Grada Slatine Damira Jakšića, srdačnu dobrodošlicu svima zaželio je gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, te istaknuo kako je početak radova i ovaj projekt uopće, jedan veliki božićni poklon svim građanima grada Slatine i prigradskih naselja koji će njegovom realizacijom zaista dobiti puno na kvaliteti života.

– Jaki smo onoliko koliko će ovaj lanac držati. Ni jedna karika ne smije biti slabija već sve moraju jednako kvalitetno funkcionirati na jedan pravi način, – naglasio je gradonačelnik Ostrošić označivši ovaj dan kao prijelomni moment u realizaciji ovoga slatinskog projekta vrijednog preko 266 milijuna kuna.

O značaju aglomeracije Slatina za cijelu Virovitičko-podravsku županiju govorio je župan Igor Andrović.

– Drago mi je da vas mogu pozdraviti na ovom hvalevrijednom projektu, rekao bih, u povijesti najvećem projektu kada govorimo o projektima koji su financirani iz EU fondova, ne samo za grad Slatinu nego i za cijelu Virovitičko-podravsku županiju. Aglomeracija Slatina za sada je najveći projekt aglomeracije od ukupno tri koja se provode na području naše županije te je od velikog značaja za Slatinu i sedam prigradskih naselja što se tiče vodoopskrbe i odvodnje, – istaknuo je župan Andrović.

Na kraju se s nekoliko riječi obratio zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić koji je i ovoga puta istaknuo izuzetnu suradnju Hrvatskih voda sa županom Androvićem i Virovitičko-podravskom županijom koja je jedna od rijetkih županija koja je prepoznala najviši mogući potencijal suradnje.

– Isto tako želim čestitati i po tko zna koji puta zahvaliti Gradu Slatini i gradonačelniku Ostrošiću kao i cijelom timu Komrada na čelu s direktorom Miličićem jer ovo je aglomeracija koja je, kako mi to volimo reći, ali s pozitivnim predznakom, ispod svih radara u znoju i muci došla do ove faze. Zaista ste na jedan nevjerojatan način kao malo komunalno poduzeće i jedan mali grad napravili nešto s čime sam apsolutno impresioniran s obzirom da su puno veći sustavi zapali u mnoge zamke, između ostalih zamke nesuradnje. Stoga mi je drago da ćemo nastaviti dalje kao partneri, – istaknuo je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, te nadalje govorio o provedbi svih aglomeracija na hrvatskom području naglasivši kako je ova godina povijesna za Hrvatske vode koje su ostvarile 2 milijarde i 830 milijuna kuna + PDV čime su za 100% prebacili ovogodišnji plan.

Ovime je započela prva faza na Ugovoru o radovima na izgradnji i rekonstrukciji sustava vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda aglomeracije Slatina, vrijednom 137,5 milijuna kuna, koji je potpisan u rujnu ove godine između tvrtke Komrad d.o.o. za vodne djelatnosti kao korisnika projekta te izvođača radova, zajednice ponuditelja koju čine turske kompanije ERSA INSAAT PROJE TURIZM SANAYI VETICARET A.S. i KARAS ALTYAPI INSAAT TICARET ANONIM SIRKETI.

Radovi u okviru ovog Ugovora predstavljaju najveći segment projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Slatina“. Rekonstrukcija vodoopskrbnog sustava te rekonstrukcija i dogradnja sustava odvodnje uključuje izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju 62 kilometra kanalizacijske mreže, izgradnju i rekonstrukciju 12 km vodoopskrbne mreže, izgradnju pripreme za 2.071 kućni priključak na kanalizacijski sustav, izgradnju 4 kišna preljeva te 33 crpne stanice. Također, izgradit će se i nova vodosprema kapaciteta 1000 m3 te izvesti pripreme za 989 kućnih priključaka na vodoopskrbnu mrežu. Rok za završetak radova je lipanj 2024. godine.

Podsjetimo, projekt aglomeracije Slatina, čiji je korisnik Komrad d.o.o., vrijedan je 266,5 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi iznose 213,4 milijuna kuna od čega 152,5 milijuna kuna čine bespovratna EU sredstva iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Preostalih 60,8 milijuna kuna u projektu osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode (svatko po 26,3 milijuna kuna) te Grad Slatina (8,1 milijuna kuna). Realizacijom ovoga projekta omogućit će se priključivanje novih korisnika na sustav vodoopskrbe i odvodnje te smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu.

Projekt obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i odvodnje te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na područje grada Slatine i okolnih naselja (Kozice, Markovo, Medinci, Novi Senkovac, Bakić, Sladojevci i Lukavac).
(Izvor: Radio Slatina)

Skip to content