PROJEKT AGLOMERACIJA SLATINA – Gradonačelnik Slatine i direktor Komrada potpisali ugovore vrijedne 266,5 milijuna kuna

OBAVIJEST KORISNICIMA
3. lipnja 2019.
OBAVIJEST KORISNICIMA
19. svibnja 2020.

PROJEKT AGLOMERACIJA SLATINA – Gradonačelnik Slatine i direktor Komrada potpisali ugovore vrijedne 266,5 milijuna kuna

U srijedu, 15. travnja u zgradi Hrvatskih voda u Zagrebu potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava i ugovori o financiranju za poboljšanje vodnokomunalnih infrastruktura aglomeracija Slatina, Križevci i Karlovac – Duga Resa vrijedni ukupno milijardu kuna.

Projekti se sufinanciraju iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. gdje je Republici Hrvatskoj za vodnokomunalne projekte na raspolaganju 1,05 mlrd. eura bespovratnih sredstava.

Hrvatske vode su do sada uputile 62 poziva na dostavu prijedloga projekata te je donesena odluka o financiranju 57 projekata.

Među njima je i projekt Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Slatina u sklopu kojega su ugovore za EU sredstva potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik grada Slatine Denis Ostrošić i direktor Komrada d.o.o. Mato Miličić.

Projekt je vrijedan 266,5 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi iznose 213,4 milijuna kuna od čega 152,5 milijuna kuna čine bespovratna EU sredstva. Preostalih 60,8 milijuna kuna u projektu osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode (svatko po 26,3 milijuna kuna) te Grad Slatina (8,1 milijuna kuna).

Projekt obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i odvodnje te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Slatina, što će omogućiti priključivanje novih korisnika te smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu s trenutnih 30% na 24%. Postotak priključenosti na sustav vodoopskrbe iznosi 87% što trenutačno obuhvaća 10 435 stanovnika, a projektom se planira povećanje priključenosti na 100%, njih 12 183, što konkretno znači i 1 748 novih korisnika.

Također, ulaganja u sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda omogućit će priključenost stanovništva na sustav odvodnje s postojećih 56% ili 6 747 stanovnika, na 98%, odnosno 11 745 stanovnika, tj. 4 998 novopriključenih stanovnika.

Projekt Aglomeracije Slatina bit će realiziran kroz šest natječaja. Do sada je kroz postupak javne nabave otvoreno pet i to za usluge Upravljanja projektom,  Informiranja i vidljivosti, Stručnog nadzora, Izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i uslugu nabave opreme za redovito održavanje sustava vodoopskrbe i sustava odvodnje. Preostaje još samo pokretanje javne nabave za natječaj – Izgradnja i rekonstrukcija sustava vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda.

U okviru projekta u sustavu odvodnje odobrena je izgradnja, sanacija i rekonstrukcija ukupno 61.864,5 metara cjevovoda, 33 crpne stanice, 2.071 priprema za kućne priključke i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.
U sustavu vodoopskrbe odobrena je sanacija i izgradnja ukupno 12.173 metra cjevovoda, vodospreme kapaciteta tisuću prostornih metara vode i 989 priprema za kućne priključke.

Riječ je o do sada najsveobuhvatnijem i najvrjednijem projektu na području grada Slatine koji će nam pomoći i da lakše prebrodimo trenutačnu krizu. Ulaganja u vrijednosti više od 260 milijuna kuna sigurno će dovesti do novih zapošljavanja i dobrim dijelom oporavka gospodarstva na slatinskom području, a u konačnici, što je i naš glavni cilj, na dobitku će biti krajnji korisnici cjelokupnog sustava vodoopskrbe i odvodnje, – istaknuo je gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić.

– Nakon dobro provedenih priprema, vjerujem da će cijeli projekt biti realiziran u predviđenim rokovima. Početak građevinskih radova očekujemo najesen, a planirani završetak radova je kolovoz 2023. godine, – istaknuo je direktor Komrada Mato Miličić.

Po potpisivanju ugovora za poboljšanje vodnokomunalnih infrastruktura aglomeracija Slatina, Križevci i Karlovac – Duga Resa ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo je kako je ovim potpisivanjem dovršen jedan veći kontingent ugovora koji su potpisani u posljednju godinu dana. Ukupna vrijednost ugovora izgradnje vodnokomunalne infrastrukture tako će biti oko 23 milijarde kuna s PDV-om.

– Ono što valja istaknuti je da izgradnjom vodnokomunalne infrastrukture na ovaj način dajemo velik doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda, prije svega u sektoru građevinarstva i upravo zbog toga vesele ova tri potpisivanja, – zaključio je ministar Ćorić, te naglasio kako su do sada na području Virovitičko-podravske županije odobreni EU projekti u vrijednosti 693,3 milijuna kuna, na području Karlovačke županije u vrijednosti 413,4 milijuna kuna i na području Koprivničko-križevačke županije u vrijednosti 1,185 mlrd. kuna.

Govoreći o ukupnoj realizaciji projekata generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković kao najznačajniji doprinos istaknuo je povećanje standarda građana.
– Doći ćemo do razine priključenosti od gotovo 90 posto na području sva tri područja i u kilometrima možemo reći da to znači 200 kilometara novih kanalizacijskih kolektora, 75 kilometara vodoopskrbne mreže i zapravo priključit će se više od 20 tisuća stanovnika na sustave javne odvodnje, a novih 4 200 stanovnika dobit će mogućnost priključenja na vodu, – rekao je Đuroković.

16.4.2020. (Mihaela Feldi/Foto: Hrvatske vode)

Skip to content